Wat is een NFT?
Allereerst is het handig om te weten waar NFT’s voor staan: Non-Fungible Tokens, oftewel niet vervangbare tokens. Een NFT is uniek.
Het uitschrijven van een afkorting zegt nog niet zoveel. Laten we nu iets dieper tot de kern duiken…
Ja, NFT's zijn "Non-Fungible Tokens". En natuurlijk is het nuttig om te begrijpen wat fungibiliteit betekent (en daar komen we straks op terug), maar het raakt niet helemaal de juiste snaar.
Een beter antwoord?
NFT’s brengen een revolutie teweeg en gaan invloed krijgen op de manier waarop we vrijwel alles delen en consumeren.
Oké, nu een stukje techniek…
Een "fungible" asset verwijst naar iets dat uitwisselbaar is met een andere eenheid van datzelfde asset. Een goed voorbeeld van een fungibel middel is de euro. Als ik mijn biljet van € 5,- omwissel voor jouw biljet van € 5,-, verandert er niets. Hoewel het twee verschillende stukjes papier zijn, vertegenwoordigen beide biljetten exact dezelfde waarde. Dat is fungibiliteit.
Omgekeerd verwijst een niet-fungeerbaar middel naar iets met een duidelijke waarde. Er zijn er geen twee precies hetzelfde. Een goed voorbeeld van een non-fungible asset is een huis of een auto.
Wanneer we het hebben over een non-fungible token, wordt het echt spannend!
Kom maar door met de blockchain!
Blockchain-technologieën stellen ons in staat om veel radicaal nieuwe ideeën te implementeren die voorheen niet mogelijk waren. De eerste en tot nu toe meest populaire van deze implementaties is het maken en distribueren van tokens. Een heel bekend voorbeeld waar iedereen weleens van heeft gehoord is toch wel de Bitcoin.
Bitcoin is een goed voorbeeld van een fungible token. Eén Bitcoin is simpelweg één Bitcoin.
Aan de andere kant stelt een non-fungible token ons in staat om een digitaal certificaat te creëren dat een uniek bezit vertegenwoordigt, dat noemen wij een “Smart Contract”. We kunnen deze tokens aan vrijwel alles toevoegen, inclusief digitale bestanden. Bijvoorbeeld een foto, een video, een audio-opname of zelfs deze blog.
Dit stelt ons in staat om authenticiteitsbewijzen te creëren voor digitale inhoud die eigendom kunnen zijn en ook gekocht, verkocht en verhandeld kunnen worden. Omdat deze tokens worden opgeslagen op een open en gedistribueerde blockchain (zoals Ethereum), zijn hun embedded metadata en transactiegeschiedenis volledig verifieerbaar door iedereen ter wereld met een internetverbinding. Dat betekent dat we allemaal kunnen weten welke digitale portemonnees (ook wel ‘wallet’ genoemd) welke tokens bezitten op een bepaald moment.
De mogelijkheden hiervan zijn werkelijk oneindig. Tot nu toe worden de NFT’s (nog één keer: niet-vervangbare tokens) gebruikt om industrieën te creëren rond digitale kunst, verzamelobjecten, gaming-skins, digitaal land en nog veel meer.
Wacht even, digitale kunst!?
Ja, digitale kunst.
Een geweldige plek om onze reis naar NFT's te beginnen, is in de keihard groeiende wereld van NFT-kunst. Zoals we nu weten, kunnen we een non-fungible token maken dat fungeert als bewijs van authenticiteit voor elk digitaal bestand. Laten we zeggen dat wij een mooi kunstwerk hebben gemaakt, zoals deze afbeelding: arty.jpg.
Met NFT’s wordt alles anders!
Stel dat ik mijn kunstwerk van Arty the Alien deze keer mint op de blockchain – minten is een mooie manier om te zeggen dat het kunstwerk wordt omgezet in een NFT. Dan heeft Arty een echtheidscertificaat dat bestaat op de Ethereum-blockchain, veilig gehuisvest in mijn digitale wallet. Iedereen kan verifiëren dat dit waar is op websites zoals Etherscan, die de transactiegeschiedenis ophalen van alles wat op de Ethereum-blockchain is gedaan. Ik kan ervoor kiezen om deze NFT van "arty.jpg" te koop te zetten, en iedereen kan erop bieden of het meteen kopen tegen de door mij bepaalde prijs.
"Ho eens even, ik kan het bestand nog steeds zo vaak als ik wil kopiëren en naar mijn eigen computer slepen. Waarom zou iemand het willen kopen?”
Dit is de eerste reactie die de meeste mensen hebben als ze voor het eerst kennismaken met NFT-kunst. Waarom zou iemand digitale kunst willen bezitten als het door iedereen oneindig kan worden gekopieerd en geconsumeerd?
Welnu, als huidige eigenaar van de “arty.jpg” NFT zou ik willen zeggen: kopieer het alsjeblieft! Deel het op social media! Deel het met al je vrienden! Verander het in een meme! Graag zelfs.
De waarde vastleggen van het internet?
NFT's stellen ons in staat om het vermeende conflict tussen schaarste en overvloed volledig te overstijgen. Inhoud wordt nu zowel schaars als overvloedig.
Door een zeldzame 1 van 1 NFT te maken die een potentieel beroemd en alom geconsumeerd bestand vertegenwoordigt, openen we de deuren naar het vastleggen van de waarde van populaire content die volop wordt gedeeld en geliked (viral content). Niet door noodzakelijkerwijs geld te verdienen met elke keer dat de inhoud wordt geconsumeerd, maar door de waarde van die originele NFT te verhogen met de culturele betekenis van de bijbehorende kunst.
Wanneer je een foto maakt van de Mona Lisa, ben jij dan eigenaar van de Mona Lisa? Nee. Toch kun je die foto op je website zetten of delen op je social media. Dus je zou kunnen zeggen: "Ik kan gewoon een screenshot maken van de arty.jpg-afbeelding!" Ja, dat kan. Dat kun je ook doen met de Mona Lisa. Maar je zou geen herkomst claimen over de Mona Lisa. Hoe meer mensen hun iPhone-foto's van de Mona Lisa delen, hoe meer de culturele relevantie van het schilderij blijft groeien en hoe meer waarde het originele schilderij heeft. Het transparante karakter van een blockchain stelt ons in staat de geschiedenis en het eigendom van digitale inhoud te verifiëren en te vertrouwen, op dezelfde manier waarop we erop vertrouwen dat het Louvre de echte Mona Lisa bezit.
Nu heeft de Mona Lisa na al die jaren misschien niet per se extra promotie nodig maar je kunt het ook bekijken vanuit een ander perspectief: Je bezit een gesigneerd voetbalshirt van Messi. Je bezit Messi zelf niet, iedereen kan hem overal zien voetballen. Naarmate de bijdrage van Messi in voetbal en cultuur stijgt, stijgt ook de waarde van jouw zeldzame voetbalshirt met Messi zijn handtekening er op.
Hetzelfde geldt nu voor digitale kunst!
Voor jonge mensen is het al volstrekt gewoon om digitale items te kopen in games. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van fictieve personages (skins) in Fortnite. Misschien heb je zelf al weleens stiekem in-game aankopen gedaan in FarmVille, dat spel op Facebook wat iedereen speelde in 2010.
Jonge mensen worden gezien als early adopters, want wie begonnen er eigenlijk met Facebook? Instagram, TikTok, Snapchat? Juist; dat waren de jongeren.
De toekomst heeft een hoop te bieden, denk bijvoorbeeld aan de Metaverse. Hoe gaaf is het om jouw kunst te hebben hangen in deze nieuwe digitale wereld. Dat je bijvoorbeeld een zakelijke meeting hebt in de Metaverse en jij kan pronken met jouw NFT’s aan de digitale muur…
De mentale sprong maken naar de toekomst?
Het is allemaal erg nieuw en er is een mentale sprong nodig om de waarde in te zien van deze ontwikkeling. Het is zoals de komst van het internet; de meeste mensen konden zich niet voorstellen dat wij er jaren later allemaal zo in op zouden gaan. Of wat denk je van de mobiele telefoon? Mensen konden zich niet voorstellen dat zij er ooit één zouden kopen. Moet je ons nou eens zien, kun jij nog zonder?
We krijgen straks een wereld waar digitale inhoud net zo duidelijk en tastbaar aanvoelt als fysieke objecten. Hoe gaat dat er precies uitzien? Wij kunnen niet wachten om erachter te komen!
Wat kunnen wij voor verzamelaars betekenen?
De NFT collectie in de digitale galerij van Artwork21 bestaat uit verschillende invloeden uit de hedendaagse kunst, waaronder Street Art en Popart. Onze partners zijn kunstenaars die kwaliteit genereren en openstaan voor (zelf)ontwikkeling. Voor de kunstenaars waarmee wij samenwerken hebben wij een eerlijk en transparant systeem opgezet zodat zij zich voornamelijk kunnen richten op de kunst. Wij opereren internationaal maar vergeten nooit waar wij vandaan komen, het is belangrijk voor ons om rekening te houden met trends in de Nederlandse kunst. Wil je meer weten over de kunstcollecties van Artwork21? Bekijk de website en volg ons op social media. Heb je een vraag? Klik dan op de contact button onderaan deze pagina.
Wat kunnen wij voor kunstenaars betekenen?
Artwork21 is een NFT-label voor kunstenaars. Wij staan voor betrouwbaarheid, creativiteit en innovatie. Wanneer een kunstenaar onderdeel wordt van Artwork21, is hij of zij ‘part of the family’ en verzekerd van een duurzame relatie. Als label sturen wij het proces rondom NFT's van A tot Z. Wij werken met de Blockchain waarmee wij door middel van NFT-technologie transparant en toegankelijk zijn voor zowel kunstenaar als verzamelaar. Ben of ken jij een kunstenaar? Bezoek deze pagina voor meer informatie of klik op de contact button, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Aan het beeldmateriaal en de informatie die op deze webpagina worden weergegeven kunnen geen rechten worden ontleend.
Wij geven dan ook op geen enkele wijze advies op financieel gebied en ook daar kunnen geen rechten aan ontleend worden.